09913096959
support@manaid.com
SVG logoSVG logo
  • خدمات طراحی UI و UX
  • خدمات طراحی وب سایت
  • درباره ما
  • تماس با ما

قانون مجاورت (Proximity law)

  1. خانه
  2. اصول و قوانین طراحی UX
  3. قانون مجاورت (Proximity law)
02مهر1401
نوشته های دیگر

قانون هیک (Hick’s Law)

قانون جیکوب (Jakob’s Law)

اثر شیب هدف (Goal gradient effect)

آموزش path در svg قسمت اول: خطوط صاف

آموزشcss - انتخابگرها

درس سوم- انتخابگرها(Selectors) در css قسمت اول

قانون مجاورت یکی دیگه از اصول گشتالت هست که خیلی ساده بیان میکنه ذهن ما المانها یا اشیایی که در نزدیکی هم قرار دارند را در یک گروه قرار می دهد و آنها را مرتبط با هم ارزیابی می کند.

آنچه در این مقاله می‌خوانید

Toggle
  • قانون مجاورت چیست؟
  • کاربرد قانون مجاورت در تجربه کاربری
  • محدودیت‌های قانون مجاورت
  • نتیجه‌گیری
  • منابع

به تصاویر زیر نگاه کنید. فرض کنید اینها افراد شاغل در یک سازمان هستند. آیا می توانید در مورد محل کار هر یک از این شخصیت ها نظری داشته باشید. حالا به تصویر سمت چپ نگاه کنید اگر بدانید هر کدام از آن آقایان کت شلوار پوشیده مدیر کدام قسمت است حتما می توانید محل کار هر یک از شخصیتهای دیگر را به درستی تشخیص دهید.

 

  • مجاورت به ایجاد رابطه اشیاء نزدیک به هم کمک می کند.
  • مجاورت به کاربران کمک می کند تا اطلاعات را سریعتر و کارآمدتر درک کرده و سازماندهی کنند.

قانون مجاورت

زمانی که المانهایی را در کنار هم قرار بدهیم, ذهن آن ها را یک گروه تشخیص می دهد و عناصری خواهیم داشت که عضو یک گروه هستند.

قانون مجاورت چیست؟

قانون مجاورت، همانطور که گفته شد یکی از اصول گشتالت (Gestalt) در روانشناسی است که نشان می‌دهد افراد تمایل دارند عناصر یا اشیایی را که از نظر فیزیکی به یکدیگر نزدیک هستند را دی یک گروه قرار دهد. اساس قانون مجاورت، فاصله‌گذاری و استفاده از فضای سفید (فصای خالی) بین عناصر است تا مرزهای شفافی بین آن‌ها ایجاد کند.

با به کارگیری قانون مجاورت، می‌توانیم المان‌های بصری را به شکل موثرتری درک کنیم و ارتباطات معنادار بین آن‌ها را شناسایی نماییم. این قانون نقش بسزایی در چیدمان و سازماندهی اطلاعات بصری و همچنین کاهش اطلاعات توضیحی دارد، به طوری که به ما امکان می‌دهد بدون نیاز به هر گونه توضیح و راهنمای اضافی، اطلاعات بصری دریافتی را سرعت بیشتری دریافت و تفسیر کنیم، که این موضوع در بهبود فهم و تجربه‌ی ما بسیار کلیدی است.

قانون مجاورت
فسمتی از مگا منوی سایت مدیسه

 

در تصویر بالا مشاهده می‌کنید طبق قانون مجاورت، ما آیتم های هر یک از پنج ردیف منو را یک گروه تلقی می‌کنیم هر چند که به اجاظ محتوا و  اندازه متن متفاوت هستند.

کاربرد قانون مجاورت در تجربه کاربری

قانون مجاورت،  از اصول کلیدی در طراحی تجربه کاربری (UX) است و به طراحان کمک می‌کند تجربه‌های دیجیتالی روانتری بیآفرینند. این اصل بر این باور است که عناصر نزدیک به هم در صفحه، در ذهن کاربر به عنوان یک واحد یا گروه منسجم تلقی می‌شوند. این رویکرد به کاربران اجازه می‌دهد تا سریع‌تر و با کمترین اصطکاک ذهنی و تلاش شناختی، روابط بین محتوا را درک کنند.

استفاده از قانون مجاورت در طراحی UX، منجر به سازماندهی بهتر اطلاعات و هدایت موثرتر کاربران به سمت محتوای کلیدی می‌شود. برای مثال، در یک منوی ناوبری، چینش آیتم‌های مرتبط در کنار یکدیگر، به کاربران کمک می‌کند تا با سهولت بیشتری دسته‌بندی‌ها را شناسایی و به اطلاعات مورد نظر دست پیدا کنند.

قانون مجاورت کابردر گسترده ای در تجربه کاربری طرح (UX) دارد با متمرکز کردن موارد مشابه و گزینه های انتخابی می توانید گروهی از المانهای مشابه و یا وابسته به هم را گروه بندی کنید.

قانون مجاورت-کاربرد
نمونه ای از کاربرد قانون مجاورت

 

یکی از کاربردهای مهم قانون مجاورت در استفاده از  کارت‌ها دیده می شود. مثلا در یک card محصول،  اطلاعات روی آن در یک مرز مشخص ( با استفاده ار مرز مشخص (border) یا فضای سفید) قرار می‌گیرند. کاربرد دیگر آن را می توان در فروشگاههای اینترنتی دید برای دسته بندی محصولات با یک وجه مشترک ( مثلا پرفروشترین ها، کالاهای تخفیف خورده و یا …) به تصویر زیر نگاه کنید.

قانون مجاورت-کاربرد
نمونه ای از کاربرد قانون مجاورت

محدودیت‌های قانون مجاورت

هر چند قانون مجاورت ابزاری ارزشمند در طراحی است، اما استفاده از آن با محدودیتها و چالشهایی  همراه است که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

ازدحام بیش از حد

هنگامی که تعداد آیتم های در یک ثفحه بیش از حد معمولی شود فصای سفید کاربرد خود را از دست هواخد داد چرا که حساسیت بصری کاربر با فرار گرفتن در یک طرح شلوغ به شدت کاهش می یابد. در این موارد بهتر است از با کمک روش های دیگر گروه بندی مانند صفحه بندی یا بخش بندی کردن، اطلاعات کمتری را در معرض کاربر قرار داد

اصول متضاد

مسلما در هر طرح چندین قانون طراحی به کار رفته است که گاهی ممکن است این قوانین ناقض یک دیگر بوده و بر روی یکدیگر اثر منفی بگذارند. به عنوان مثال، قانون مشابهت (یکی دیگر از اصول گشتالت) نشان می‌دهد که اشیا با ویژگی‌های مشابه، مرتبط تلقی می‌شوند. اگر قانون مجاورت با دقت اعمال نشود، ممکن است به سردرگمی منجر شود، زیرا کاربران ممکن است عناصر نامرتبط را بر اساس شباهت بصری آن‌ها، بهم مرتبط کنند. طراحان برای اطمینان از وضوح و سازماندهی باید بین این اصول تعادل ایجاد کنند.

اندازه صفحه نمایش و محدودیت‌های دستگاه

در دنیای دیجیتال امروزی، نفاوت ابعاد صفخات نمایش یک چالش بزرگ برای طراحان است. آنها باید اندازه‌های مختلف صفحه نمایش و دستگاه‌ها را هنگام طراحی رابط کاربری در نظر بگیرند. استفاده از قانون مجاورت در اندازه‌های مختلف صفحه‌نمایش می‌تواند چالش برانگیز باشد، زیرا آنچه در یک صفحه دسکتاپ بزرگ به خوبی کار می‌کند ممکن است در یک صفحه نمایش موبایل کوچک‌تر کارایی خوبی نداشته باشد. طراحان باید به این محدودیت‌ها توجه داشته باشند و Responsive Design را ایجاد کنند که با دستگاه‌ها و اندازه‌های مختلف صفحه نمایش سازگار باشد.

نتیجه‌گیری

قانون مجاورت، نحوه سازمان‌دهی و چیدمان عناصر طراحی را به ما می‌آموزد. این قانون تاثیر زیادی در کاهش زمان مورد نیاز درک و نفسیر آیتم‌های گروه بندی شده و کاهش بار شناختی کاربر دارد. فضای خالی یا «فضای سفید» اساس این قانون بوده پس در استفاده از آن باید تعادل را رعایت نمود .

استفاده از این قانون به ما اجازه می‌دهد که عناصر بصری را راحت‌تر فهمیده و ارتباطات معنا‌داری بین آن‌ها ایجاد کنیم. این قانون همچنین با حذف سایر عناصر بصری که پیش از این برای گروه بندی آیتم ها از آنها استفاده می شد مانند خطوط مرزی یا پس زمین های رنگی، کمک بسیاری به طراحان رابط کاربری – UI، برای خلق طرح ‌های ساده تر، و شکیل‌تر می‌کند

منابع

Laws of UX | Nielsen Norman Group

نوشتهٔ پیشین
قانون منطقه مشترک (Law of Common Region)
نوشتهٔ بعدی
5 اصل از اصول مهم UI در طراحی بصری به سبک رامبراند
عباس عباس زاده
من عباس هستم عاشق حوزه طراحی UI, UX فیلم های فانتزی و البته قهوه مراکشی . اینجا هستم تا آموخته هایم را با شما به اشتراک بگذارم و یاد بگیرم.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

قانون منطقه مشترک (Law of Common Region)
5 اصل از اصول مهم UI در طراحی بصری به سبک رامبراند
تصویر پس زمینه، طرحی است از کاشی‌های سقف و زیر گنبد عظیمِ یکی از شاهکارهای معماری اصفهان، مسجد شاه اصفهان که به دست استاد به نام خطاطی و مینیاتور  رضا عباسی در دوره شاه عباس صفوی آفریده شده است.

نوشته‌های تازه

  • راهنمای اصول طراحی فرم تماس با ما 4 خرداد 1404
  • اصول طراحی UX و UI برای سالمندان 15 اردیبهشت 1404
  • چک لیست طراحی فرم های احراز هویت : 6 مرحله مهم در طراحی فرآیند احراز هویت 25 فروردین 1404
  • 10 قانون طلایی برای طراحی سایت خلاقانه 29 بهمن 1403

اطلاعات تماس

manager@manaid.com
09132247398
شهر گنبدهای فیروزه ای، اصفهان، خانه اصفهان، میدان نگهبانی، کوی 20 پلاک 12 واحد 1

© 2023تمام تصاویر، مطالب و ایده های استفاده شده برای آژانس خلاقیت مانایید محفوظ است

ما برای آسایش شما از کوکی ها استفاده میکنیم تا بتوانیم بهتر به شما خدمات رسانی کنیم. این کار برای شما هیچ دردسری ایجاد نمیکند