09913096959
support@manaid.com
SVG logoSVG logo
  • خدمات طراحی UI و UX
  • خدمات طراحی وب سایت
  • درباره ما
  • تماس با ما
کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی

کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی سایت – Zeigarnik Effect

  1. خانه
  2. اصول و قوانین طراحی UX
  3. کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی سایت – Zeigarnik Effect
19آذر1402
نوشته های دیگر

قانون میلر (Miller’s Law)

اصول گشتالت

راهنمای جامع کاربرد قوانین گشتالت در طراحی سایت

طراحی وب سایت به کمک قوانین اصلی UX

طراحی سایت مینیمال به کمک تکنیکهای کاربردی

کاربرد requestAnimationFrame

در این نوشته قصد داریم با کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی سایت آشنا شویم. اگر در اینستاگرام چرخی زده باشید به احتمال بسیار زیاد توسط اثر زیگارنیک به تله افتاده اید. کجا؟ اجازه بدید با یک مثال توضیح دهیم. شما برای کشف یک داستنی یا سرانجام یک ماجرا قطعه ای از یک فیلم را مشاهده میکنید اما درست در زمانی که منتظر کشف حقیقت هستید فیلم قطع می شود و  با پیامی از شما می خواهند برای مشاهده فیلم به فلان پیج مراجعه و در آن عضو شوید. این تکنیک یک نمونه از استفاده (یا سوء استفاده ) از اثر زیگارنیک است. این پدیده به زبان ساده تر بیان میکنه: افراد، تسک‌های ناتمام یا منقطع را نسبت به تسک‌های تمام‌شده، بهتر به خاطر می‌آورند.

آنچه در این مقاله می‌خوانید

Toggle
  • خواستگاه اثر زیگارنیک
  • کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی سایت
  • جمع بندی

خواستگاه اثر زیگارنیک

هر چند دانستن تاریخچه کمک چندانی در آشنایی با کاربردهای اثر زیگارنیک در طراحی سایت نداشته باشد. اما این اثر برگرفته از کاشف آن یعنی”بلوما وُلفونا زیگارنیک” (۱۹۰۰ تا ۱۹۸۸)، روانشناس و روانپزشک اهل شوروی، عضو مدرسه روانشناسی تجربی برلین است. . زیگارنیک متوجه می شود که گارسن های رستورانی که معمولا آنجا غذا میخورده  به جای اینکه سفارش ها را در دفترچه یادداشت بنویسیند ، آنها را حفظ می کنند !!!آنها سفارش ها را گم نمی کردند و به خوبی به یاد داشتند اما نکته جالب برای زیگارنیک این بود که وقتی سفارش تمام می شود ، این سفارش به کلی از ذهن گارسن خارج می شد و دیگر به خاطر آورده نمی شد ! به زبان ساده کاری که برای گارسن تمام شده تلقی می شد از ذهن و حافظه او حذف می شوددرنهایت ! او مطالعه‌ای در مورد حافظه انجام داد که در آن حافظه را با تسک‌های ناتمام و خاتمه یافته مقایسه کرد.

کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی سایت

در ادامه چند مثال از کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی رو با هم بررسی میکنیم.

 

۱. تکنیک اطلاعات چکیده

بسیاری از وبلاگ‌ها و سایت‌های خبری در صفحه ورود بخش کوچکی از محتوا، شامل تصویر و چند جمله ابتدایی را به عنوان چکیده مطلب در اختیار کاربران قرار می دهد این کار علاوه بر کمک به مخاطب برای انتخاب بهتر مطالب، برای خواندن ادامه مطلب ایجاد علاقه می‌کند. تمایل طبیعی ما به کامل کردن چیزها باعث می شود که کاربران بر روی دگمه ادامه مطالعه  کلیک کنند. در وبلاگ مانایید نیز ما از همین تکنیک استفاده کرده ایم(تصویر زیر)

کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی
کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی

۲ تکنیک بصری سازی میزان پیشرفت

در مقاله اثر شیب هدف دیدیم یکی از ابزارهایی که کاربر را به اتمام وظایف و ماموریتش تشویق میکند مستند نمودن میزان پیشرفت از طریق ابزارهای بصری است. یکی از کاربردهای اثر زیگارنیک در طراحی استفاده از ابزراهایی مانند نمودارهای پیشرفت برای نشان دادن مقدار اقدامات لازم برای رسیدن به هدف توسط کاربر است. بسیاری از محصولات دیجیتال از نوارهای پیشرفت برای کمک به کاربران در پیگیری پیشرفت خود استفاده می‌کنند و با نمایش میزان نزدیکی آن‌ها به تکمیل یا دستیابی به یک هدف به آن‌ها انگیزه می‌دهند تا کار را کامل کنند.

کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی سایت شیب هدف-نوار پیشرفت
نوار پیشرفت یک المان بصری موثر برای نشان دادن میزان پیشرفت کار

 

۳. تکنیک وقفه

پلتفرم آموزشی Interaction design foundation  با استفاده از کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی، محتوای آموزشی‌اش را با وقفه های برنامه ریزی شده در اختیار مخاطبان خود قرار می دهد. وقتی دانشجو محتوای درسی را زودتر از یک هفته تمام کند، برای دسترسی به محتوای هفته دوم باید تا موعد آن صبر کند. چرا که ایجاد وقفه موقت در حین یادگیری به بهتر فراگرفتن دروس کمک می‌کند. همچنین برای بازگشت و تکمیل درس در کاربر انگیزه ایجاد می‌کند.

کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی سایت
کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی – استفاده از تکنینک مصور سازی میزان پیشرفت

 

۴. تکنیک تکه تکه کردن

تقسیم فعالیتهای سخت یا زمان بر به مراحل کوچکتر و قابل مدیریت کردن به کاربران کمک کند تا احساس پیشرفت و موفقیت داشته باشند. این روش می‌تواند انگیزه افراد را برای ادامه کار تا زمانی که به هدف خود برسند بیشتر کند.

کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی سایت
کاربرد اثر زیگارنیک در طراحی نرم افزار Duolingo

برنامه آموزش زبان  Duolingo با تقسم کردن پروسه یادگیری زبان به درس‌های کوچکی که از آسان به سخت چیده شده اند و تنها در چند دقیقه تکمیل می‌شوند، بهترین مثال برای استفاده از این تکنیک است.  کاربران می توانند پیشرفت خود را در حین تکمیل هر درس مشاهده کنند و برای ادامه یادگیری بیشتر ترغیب شوند.

جمع بندی

اثر زیگارنیک یکی از مقوله های سوی گیری های شناختی است که در زندگی بسیار با آن مواجه شده و آن را به وضوع لمس کرده ایم .انسان ها ذاتا  تمایل دارد  امور نا تمام را به پایان برساند چرا که امور نا تمام همواره دگوشه ای از ذهن آنها را درگیر نگه می دارد . برای همین همه افراد از تکمیل یک کار لذت می‌برند و در شرایطی که کاری را در نیمه راه رها ‌کنند، ذهنشان مدام در پی بازگشت به مسیر قبلی و تمام کردن آن کار است. از اثر زیگارنیک چه در برنامه‌ریزی شخصی چه در طراحی می‌توان بهره برد. ذهن در شرایطی که دچار تنش ناشی از کار ناتمام باشد، اطلاعات را بهتر به خاطر می‌سپارد.

در طراحی تجربه کاربری می‌توان از طریق راهکارهایی مانند نمایش میزان پیشرفت کاربر، تکه تکه کردن امور و فعالت ها و ارایه بخشی از محتوا  نه تنها برای بازگشت و اتمام هدف در او انگیزه ایجاد کرد، بلکه می‌توان تنش ناشی از ابهام میزان کار باقی مانده را، کاهش داد.

نوشتهٔ پیشین
کاربرد اثر وان رستوف در طراحی – Von Restorff Effect
نوشتهٔ بعدی
طراحی وب سایت به کمک قوانین اصلی UX
عباس عباس زاده
من عباس هستم عاشق حوزه طراحی UI, UX فیلم های فانتزی و البته قهوه مراکشی . اینجا هستم تا آموخته هایم را با شما به اشتراک بگذارم و یاد بگیرم.

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

کاربرد اثر وان رستوف در طراحی – Von Restorff Effect
طراحی وب سایت به کمک قوانین اصلی UX
تصویر پس زمینه، طرحی است از کاشی‌های سقف و زیر گنبد عظیمِ یکی از شاهکارهای معماری اصفهان، مسجد شاه اصفهان که به دست استاد به نام خطاطی و مینیاتور  رضا عباسی در دوره شاه عباس صفوی آفریده شده است.

نوشته‌های تازه

  • راهنمای اصول طراحی فرم تماس با ما 4 خرداد 1404
  • اصول طراحی UX و UI برای سالمندان 15 اردیبهشت 1404
  • چک لیست طراحی فرم های احراز هویت : 6 مرحله مهم در طراحی فرآیند احراز هویت 25 فروردین 1404
  • 10 قانون طلایی برای طراحی سایت خلاقانه 29 بهمن 1403

اطلاعات تماس

manager@manaid.com
09132247398
شهر گنبدهای فیروزه ای، اصفهان، خانه اصفهان، میدان نگهبانی، کوی 20 پلاک 12 واحد 1

© 2023تمام تصاویر، مطالب و ایده های استفاده شده برای آژانس خلاقیت مانایید محفوظ است

ما برای آسایش شما از کوکی ها استفاده میکنیم تا بتوانیم بهتر به شما خدمات رسانی کنیم. این کار برای شما هیچ دردسری ایجاد نمیکند